Valgaeren zetelt in jury Harland Awards

LOGO-Harland-Awards

De twee juryteams van de Harland Awards Verhalenwedstrijd zijn bekend gemaakt. De Harland Awards onderscheidt zich als de grootste prijs voor verhalen uit het Fantastische genre en kent elk jaar de prijs voor het beste Nederlandstalige fantastische verhaal toe. De toegezonden verhalen worden dit jaar in het specifiek beoordeeld op kwaliteit en originaliteit. De vakjury’s zullen in samenspraak de prijs van €1.000,- in april 2018 toekennen.

Al eerder maakte de organisatie bekend dit jaar met twee juryteams te gaan werken. De selectiejury bestaande uit drie experts zal de shortlist uit alle ingezonden verhalen samenstellen. De jury is bewust compact en gevarieerd in achtergrond. De juryleden hebben een expertise binnen de subgenres sciencefiction, fantasy of horror en zullen intensief met elkaar overleggen over de toegezonden verhalen en te geven feedback. De selectiejury bestaat uit Lisa Kuijvenhoven, hoofdredacteur De Futurist, Kevin Valgaeren, auteur van o.m. Seance en Abe van der Veen, verhalenverteller.

De conclaafjury kiest na de samenstelling van de shortlist middels een zitting het winnende verhaal. Er is gekozen voor een grote en gevarieerde jurysamenstelling waarin verschillende experts uit het boekenvak samenkomen. Op deze wijze zijn alle betrokkenen uit het boekenvak vertegenwoordigd. In het conclaaf zetelen acquierend redacteur bij Luitingh-Sijthoff Maarten Basjes, auteur en winnaar Harland Award Verhalenwedstrijd 2016 Roderick Leeuwenhart, auteur Tom Thys, professor literatuurwetenschappen Dr. Frank Brandsma (Universiteit Utrecht), Maria Postema, vertaler van o.m. The Hunger Games, Yves Delepeleire, redacteur bij de Vlaamse krant De Standaard, Monique Manshanden, boekhandelaar en bloggers Nanouk Meijer en Tim Rooijers.

De gekozen vorm van jureren stelt als doel om zoveel mogelijk verschillende experts een oordeel over de inzendingen te laten vormen en daaruit een weloverwogen winnaar te kiezen. Insturen van verhalen kan van 1 augustus 2017 tot en met 1 september 2017.
Meer informatie over de juryleden vind je hier.

Blackwell verschijnt begin 2018

Blackwell
Blackwell is de vierde gothic novel van Kevin Valgaeren, en het eerste verhaal in een reeks over de mysterieuze onderzoeker Jericho Blackwell. Valgaeren levert opnieuw een stijlvolle historische thriller af met bovennatuurlijke elementen en boordevol ondraaglijke spanning.

Een legendarisch schip. Een gruwelijk geheim. Een duister verleden.

1891. Tijdens de mistige nacht van Pasen slaat een schip tegen de klippen in het vissersdorpje Whitby. Aan boord geen levende ziel. Jericho Blackwell, vooraanstaand lid van de Society for Psychic Investigation and Education, wordt teruggeroepen uit zijn met opium doordrenkte kluizenaarsbestaan om het ongeval te onderzoeken. Samen met de zenuwachtige archivaris John Dawkins ontdekt hij dat er zeker één iemand aan boord was, iemand die al tweehonderd jaar dood had moeten zijn. Wanneer een reeks beestachtige moorden een spoor trekt van Whitby richting Londen, beginnen Blackwell en Dawkins aan een verwoede achtervolging.

U kan het boek vanaf vandaag vooruitbestellen via de website van uitgeverij Lannoo door
hier te klikken.

'Seance' wint net geen Harland Award

Harland Awards

Zaterdag 8 april werden in het Compagnietheater tijdens de Dag van het Fantastische Boek de Harland Awards 2016 uitgereikt. Enerzijds was er de verhalenwedstrijd, die sinds 1976 reeds wordt georganiseerd. Vorig jaar werd ook voor de eerste maal ook de Romanprijs uitgereikt.

Roderick Leeuwenhart won de 39ste editie van de Harland Award Verhalenwedstrijd met zijn verhaal
Sterrenlichaam. De jury sprak over een “origineel verhaal, met een realistisch (en misschien ook een bedroevend) toekomstperspectief”.

De Harland Awards Romanprijs werd voor de tweede maal gewonnen door Auke Hulst, ditmaal met zijn nieuwe roman
En ik herinner me Titus Broederland. Andere genomineerde waren Natalie Koch, Corina Onderstijn, Lena Miller en Kevin Valgaeren.

Seance heeft dus net naast de prijzen gegrepen, maar werd desalniettemin lovend door de jury onthaald. Over Seance wisten ze het volgende te vertellen: “Seance van Kevin Valgaeren is gebaseerd op een historische gebeurtenis. In het Londen van 1874 voerde chemicus William Crookes wetenschappelijke experimenten uit op een vermaard medium, een zeventienjarig meisje dat in seances de geest van een jonge vrouw kon oproepen. Valgaeren verwerkte zijn onderzoek naar de raadselachtige goedgelovigheid van de wetenschapper tot een uiterst vermakelijke, heel goed geschreven gothic novel, waarin hij fijn de zompige, benauwende sfeer oproept die dit genre nodig heeft. De naïeve, uitgebluste en lekker onaangename hoofdpersoon laat zich inpakken door de omstandigheden en zijn eigen verlangen. Het verhaal bevat verrassende wendingen en roept overtuigend een tijd op waarin wetenschap nog iets gewichtigs was, en de scheidslijn tussen spiritualiteit en volksbedrog dun.”

'Seance' op shortlist Harland Awards

Harland Awards

De shortlist van de Harland Awards Romanprijs 2016 werd onlangs bekendgemaakt. ‘Seance’ werd door de jury genomineerd als één van de vijf kanshebbers. Zaterdag 8 april worden de Harland Awards uitgereikt tijdens de Dag van het Fantastische Boek in het Compagnietheater in Amsterdam. De winnaar ontvangt een sculptuur en een geldbedrag van 2.500 euro. De andere genommineerde boeken zijn En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst, De stad van de alchemist van Natalie Koch, Van binnen en van buiten van Corina Onderstijn, en Vind ik leuk van Lena Miller.

De Harland Awards worden jaarlijks georganiseerd door de Stichting ter Bevordering van het Fantastische Genre, en werden vernoemd naar de overleden auteur Paul Harland. Het is de belangrijkste wedstrijd op gebied van verbeeldingsliteratuur in de Lage Landen. Enerzijds is er de verhalenwedstrijd, die eigenlijk sinds 1976 reeds wordt georganiseerd. Vorig jaar werd voor de eerste maal ook de Romanprijs uitgereikt. Die werd toen gewonnen door Auke Hulst voor het boek
Slaap zacht, Johnny Idaho.

'Seance' op longlist Harland Awards

Harland Awards

De longlist van de Harland Awards Romanprijs 2016 werd onlangs bekendgemaakt. 47 titels, waaronder Seance van Kevin Valgaeren, werden genomineerd. Over enkele maanden maakt de jury de shortlist bekend.

De Harland Awards worden jaarlijks georganiseerd door de Stichting ter Bevordering van het Fantastische Genre, en werden vernoemd naar de overleden auteur Paul Harland. Het is de belangrijkste wedstrijd op gebied van verbeeldingsliteratuur in de Lage Landen. Enerzijds is er de verhalenwedstrijd, die eigenlijk sinds 1976 reeds wordt georganiseerd. Vorig jaar werd voor de eerste maal ook de Romanprijs uitgereikt. Die werd toen gewonnen door Auke Hulst voor het boek
Slaap zacht, Johnny Idaho.